Alta!

Da var vi i Alta gitt. Drømmen om å få litt fjell og vidde her oppe i nord uten truger på beina gikk ikke i oppfyllelse da vinteren har vært spesielt seiglivet i år. Det vil si at vi har gått E6 den strakaste veg opp til Alta. Det har vært hart for beina, men vi har sett mye flott natur, møtt mye mennesker (i motsetning til forrige ettappe da vi ikke traff et eneste menneske), og hatt en del artige opplevelser. Her kommer dagsreferatene:

Dag 100

Vi kommer oss avgårde i seneste laget etter å ha kost oss med softis og kaffe på senteret i Narvik. Vi trasker i vei, men innser kjapt at det er lite forsvarlig å gå langs den svingete E6 langs fjellsiden ut fra Narvik i den verste trafikken. Veiskulderen var nesten ikke-eksisterende og det var utrolig mange trailere. Vi gjør en kjapp forandring i planene og bestemmer oss for å gå om natta fremover, og sove på dagen. Det er ca 15 mil til Skjold (Øvrebygd) og vi tenker å gjøre det unna på 5 dager. Vi mekker en slags Gapahuk av fjelldukene våre og sitter og venter til klokken blir litt over 21. Da kjører vi på. Planen er å gå inn til Bjerkvik som er litt over tre mil fra Narvik. Det er faktisk flott å gå langs E6 her oppe i nord midt på natta på denne tiden. Fantastisk lys, fin natur, stillhet, og nesten hele veien for oss selv. Vi kommer frem til Bjerkvik på morrakvisten og hopper i posen.

IMG_0429

Dag 101

Vi setter oss på bensinstasjonen i Bjerkvik og kjøper oss hver vår burger. Det har begynt å regne litt, men det er ikke derfor vi venter. Vi venter på kvelden så vi kan begynne å gå igjen. Etter hvert blir det mindre bobiler og trailere og da legger vi i vei. Det er kaldt og regn stort sett hele dagen, og på et tidspunkt faller det til og med snø. Etter ca 2,5 mil kommer vi forbi en campingplass og slår opp teltet der. Vi får ikke gått helt tre mil, men på dette tidspunktet var vi klissvåte og rimelig kalde.

IMG_0436

Dag 102

I dag skal vi gå inn til Setermoen. Før vi begynner å gå får vi med oss en vm-kamp (argentina-iran) og får tatt oss en dusj på campingplassen. Denne dagen skjer det lite spennende. Vi ser ingen mennesker og nesten ingen biler. Vi legger oss ved et vann ikke langs unna Setermoen sentrum, rett ved E6.

Dag 103

Vi følger nå Barduelva oppover før vi etterhvert tar østover mot Skjold langs fylkesvei 87. Vi prøver fiskelykken i elva etter tips fra en lokal person om at dette skal være en av norges beste ørretelver. Dessverre er vannet fortsatt veldig kaldt, og fisken er litt slapp. Det er helt klart derfor vi ikke får fisk… Vi slår opp telt på et lite jorde ved veien.

Dag 104

Vi går nå inn til Skjold og kommer ikke frem før på mårrakvisten. Skjold er et lite sted med bare et hundretalls innbyggere. I tillegg er det en stor militærleir her som gjør at det blir litt mer liv i bygda på dagtid. Vi slår opp teltet på en gressplen midt i sentrum av bygda mellom matbutikken og bensinstasjonen.

IMG_0427

Dag 105

Vi tar en hviledag her i Skjold. Det er få overnattingsmuligheter her så vi tar en hviledag i telt. Vi kjøper oss en engangsgrill og noen pølser og tilbringer ellers dagen med å gå rundt i bygda, og med å lese i noen bøker vi kjøpte på butikken.

IMG_0432

Når vi skulle hente pakken med forsyninger fant vi ut at pakken vår har havnet i feil Skjold, nemlig Skjold utenfor Haugesund. Blemme.. Vi tenker at vi kan kontakte posten og få dem til å sende pakken til et senere postkontor mot Alta, men finner til slutt ut at vi like så godt kan handle på butikker underveis i og med at vi kommer til å gå forbi butikker nesten daglig frem mot Alta. Derfor dropper vi hele denne pakken. Planen fremover er å komme oss til Skibotn og undersøke mulighetene for å kunne gå litt fjell og vidde innover derfra. Det er ca 7,5 mil dit og vi tenker å gjøre det unna på to dager.

Dag 106

Vi fortsetter å gå om natta. Vi beveger oss nå mot enden av fjorden Lyngen, og vil de neste dagene blant annet passere de berømte Lyngsalpene. Veien går nå gjennom spektakulære daler med stupbratte fjell på alle kanter. Vi kommer oss til en fin teltplass rett før vi igjen treffer på E6 etter å ha gått mellom 3,5 og 4 mil.

IMG_0438

Dag 107

Vi tilbringer dagen med å ligge utenfor teltet i sola og lese og sove. Når kvelden kommer legger vi i vei mot Skibotn. Vi klarer å holde ca 4 km/t med pauser. Vi slår opp teltet på en campingplass når vi kommer frem.

IMG_0445

Dag 108

Vi snakker litt med eieren av campingplassen om hvordan snøforholdene er i fjellene innover. Vi har jo et ønske om å få litt villmark før vi kommer til Alta. Han tar noen telefoner for oss, blant annet til Mikkel Isak Eira som vant farmen i 2007. Som svar får han at vi ikke kommer oss over fjellene uten ski, selv ikke med truger. Da har han ikke møtt oss… Men trugene er uansett sendt hjem og vi innser at det blir vei helt opp til Alta. Fordelen med det er at det er lett å regne seg frem til hvor mange dager vi kommer til å bruke. Vi finner ut at det er ca 52 mil igjen til Nordkapp og dersom vi holder ca tre mil om dagen vil vi bruke 18 dager. Vi tar derfor sjanser på å bestille fly hjem fra Honningsvåg 19 dager senere (16. Juli) og legger dermed inn en hviledag i Alta. Nå får vi bare håpe det ikke oppstår noen uventede problemer som vil sinke oss :) . Vi fortsetter som vanlig å gå på natta. Vi merker at det er litt tungt å gå i dag, og kjenner tydelig at de to siste dagene har vært lange. Siden det er søndag i morgen må vi komme oss til Manndalen før butikken stenger senere i dag. Det er 3,5 mil dit, men vi bestemmer oss for å slå opp teltet etter 2,5 mil og sove litt før vi går siste biten på ettermiddagen (elller neste dag for oss).

Dag 109

Vi tenkte egentlig å komme oss inn til Birtavarre ca 2,5 mil unna. Ca halvveis kommer vi innom Manndalen og fikk kjøpt litt mat og i tillegg sendt hjem en god del overflødig utstyr, blant annet fjellskoene. Det er den årlige fiskefestivalen i Manndalen når vi kommer dit og vi ser flere deltagere som som står og fisker langs E6en. Vi kommer i snakk med en lokal person i Manndalen som sier at denne dagen er den siste dagen av festivalen og at det skal være en skikkelig fest på kvelden med live musikk og greier. Han friser oss med skikkelig bygdefest og sier at dette er noe vi ikke bør gå glipp av. Vi faller for fristelsen og slår opp teltet på en campingplass der. Vi får både grillmat, øl og akevitt av noen hyggelige folk på campingplassen og tar utpå kveldingen taxi opp til festen. Taxisjåføren ble tydelig imponert over at vi gikk norge på langs for ikke bare fikk vi gratis taxi, men også 200 kr til mat :) . Vi var rimelig kake under festivalen, men fikk med oss livemusikk av bandet Blått og Rått og koste oss med noen kalde. Senere på kvelden gikk vi ned igjen til campen.

IMG_0447

Dag 110

Sjur våkner med sykdomsfølelse i kroppen og dårlig mage. Vi får alikevel pakket sammen campen og begynner å gå på kvelden som vi pleier. Vi har jo regnet med 3 mil om dagen mot Nordkapp med en hviledag i Alta, og vi gikk bare litt over en mil i går. Vi kan dermed ikke somle så mye mer dersom vi skal nå flyet vi har kjøpt. Nå vi kommer inn til Birtavarre halvannen mil senere er det derimot slutt på kreftene. Sjur føler seg virkelig ikke bra og vi innser at vi bare må slå camp og satse på at en god natt søvn vil gjøre underverker. Natten er preget av at Sjur fryser og svetter om hverandre og føler seg ikke bra. Allikevel får han en god del søvn. Stian derimot ligger våken hele natta da døgnrytmen vår er såpass skrudd.

IMG_0449

Dag 111

Etter frokost denne morgenen føler Sjur seg litt bedre og vi finner ut at vi skal prøve å gå videre på kvelden. Stian legger seg til å sove på dagen, mens Sjur stikker til butikken og kjøper noe Biola og Cola for magen. På kvelden er han tydelig på bedringens vei og vi fortsetter å gå. Vi har nå brukt så mye tid de siste dagene at dersom vi skal få en hviledag i Alta må vi gå det inn. Vi finner en teltplass som viste seg å være invadert av larver. Vi tenkte ikke så mye over dette og la oss til å sove inntil noen trær for å få skygge fra sola.

IMG_0455

Dag 112

Vi trodde disse larvene holdt seg i trærne og på bakken men våknet dagen etter av at teltet var dekt av dem, og de hadde krøpet inn i sekkene og var overalt. Vi satt oss ut og spiste frokost, men etterhvert kom også kleggen og da kom vi oss av gårde.

Nå må vi komme oss til Sørkjosen hvor det er matbutikk og det ligger 38 km videre. Sola skinner hele natta og vi kommer dit tidlig på morgenkvisten og slår opp telt i skogen hvor det er skygge for sola. Vi passer på at det ikke er noen larver der.

IMG_0459

Dag 113

Vi stikker og handler mat og går inn på Reisafjord Hotell og spør om en kopp kaffe. Der ender vi opp med å få sitte i peisestua og se på tv, pluss at vi får gratis middag og kaffe! Det setter to sultene karer pris på!

IMG_0466

På kvelden setter vi kursen mot neste campingplass, Oksfjord camping, som er litt over 3 mil videre. Været er fortsatt fint, og naturen flott, så vi koser oss. Vi ankommer Oksfjord 5 på morgenen, og på skiltet ved campingen står det et telefonnummer og at man kan ringe 24 timer i døgnet, så vi tar sjansen. En litt trøtt, men veldig hyggelig dame viser oss rundt og vi får leid en hytte til halv pris (200). I hytta var det en liten TV med VHS spiller, og vi må jo benytte sjansen til å se film når vi først har mulighet! Vi setter på Cast Away, som vi føler var en passende film for oss..

Dag 114

Vi trenger mer påfyll av mat, så vi setter kursen mot neste matbutikk 3 mil avgårde som ligger i Badderen i Kvænangfjorden. I kveld er det litt regn, men vi trenger jo litt dårlig vær og for å sette pris på finværet, dessuten er det meldt skikkelig godvær og 25 grader om et par dager.

IMG_0473

Vi går til Jokeren vi hadde sett oss ut og slår opp teltet der rundt kl 6 på morgenen. I tillegg var det også burgersjappe der, så vi legger oss til å sove og gleder oss til vi kan stå opp igjen.

Dag 115

Til vår store skuffelse var hele skiten lagt ned. Matbutikken og burgeren. Vi hadde ikke noe mat og i tillegg hadde vi forsovet oss så klokka var 5 på ettermiddagen. Heldigvis var neste matbutikk innen rekkevidde. Den stengte kl 10 og lå 16 km avgårde i Burfjord. Vi var avgårde til 6 og rakk såvidt å handle og kjøpe oss en burger på Statoil før kl 10. Vi måtte komme oss litt lengre og gikk til Langfjordbotten og var der rundt 8 på morgenen.

IMG_0474 IMG_0480

Dag 116

Nå begynner det å bli skikkelig varmt og det er nesten ikke mulig å sove på dagen lenger, siden det er badstu i teltet. Siden vi i tillegg burde snu døgnet før vi kommer til Alta (det blir hotell og de er litt mer nøye på inn- og utsjekkingstider) bestemmer vi oss for å holde oss våkene til kvelden. Men siden vi allerede ligger på etterskudd mtp. hviledag i Alta kan vi ikke vente med å gå til neste dag. Så planen blir da å dele de neste 8 milene inn i to etapper sove fra 18-24 og gå fra 24 til 12 neste dag. Da vil vi ankomme Alta kl 12 og ha hele dagen der hvis vi klarer å holde oss våkene til kvelden igjen. Sove på natta som vanlige folk. Og gå videre mot nordkapp på tirsdag. Vi går 43 km til Talvik og slår camp der.

IMG_0484 IMG_0489

Dag 117 og 118

Siste 37 km inn mot Alta! Vi kommer oss avgårde kl 2 på natta, og er i Alta rundt 13. Vi sjekker inn på Rica hotell. Det var svindyrt men det eneste ledige i hele Alta. Vi følte oss litt malplassert der vi sto i resepsjonen svette og sikkert ikke spesielt godluktende, men vi slapp nå i det minste inn. Nå var det tid for å slappe av! Vi fikk henta matpakka vår på posten, og fant en Peppes som hadde pizzabuffet! Perfekt. Vi spiste sikkert en hel pizza hver. Det var hardt å holde seg våken til kvelden mens vi lå i senga og så på tv, men vi gjorde vårt beste for å snu døgnet igjen. I morgen starter vi på siste etappe opp til Nordkapp og vi har 8 dager på oss før flyet går.

IMG_0490