Utstyr

I tabellen under har vi lista opp utstyret vi hadde med på del 1 av turen, og litt erfaringer vi hadde med utstyret.

Utstyr
Type
Vekt
Kommentar
Sekk, StianHelsport Fjellheimen2530Veldig fornøyd med sekken. Sitter som støpt i korsryggen, og virker solid. Fortsatt behagelig opp mot 35 kilo. Husk regntrekk!
Sekk, Sjur
Telt4000Fungerte fint. Veier kanskje litt mye, og man får tilsvarende telt til under 2 kilo. Men det koster jo ganske mye.
Sovepose, StianAjungilak Kompakt 3-season2070Billig og grei pose. Blir litt småkjølig rundt 5 minus. Veier ganske mye i forhold til temperatur-grense, så skal teste ut en lettere dunpose på del 2 av turen.
Sovepose, SjurAjungilak Kompakt Winter?
SoveposetrekkAjungilak Grevling411Prøvde et par ganger når det var skikkelig kaldt, men resulterte kun i at soveposen ble fuktig pga. kondens. Så denne utgår på resten av turen.
LiggeunderlagTherm-a-Rest NeoAir602Veldig behagelig å ligge på. Tykt og varmt. Kanskje noe smalt, men det blir man vant til. Går kjapt å blåse opp. Koster rundt 1700,- men absolutt verdt det!
PrimusPrimus Omnilite615Veier nesten ingen ting, og utrolig gjerrig på drivstoff! Vi brukte stort sett parafin/lampeolje fordi det er lett og få tak i. Det kan ta litt tid å koke opp vann med lampeolje, men hvis det er noe man har nok av på tur så er det tid:) Vurderer å teste miljøbensin på del 2 av turen, da dette skal gi en god del mer effekt. Vi hadde en hver, og det var fint å ha en i backup hvis dysa tetta seg på den ene, noe som skjedde et par, tre ganger. Det var i midlertid ikke noe problem å rense dysa, så vi kunne sikkert klart oss med én. Men det var jo litt trygghet i å vite at vi alltid hadde en i backup.
KjelesettMackenzie Monashee457Funka fjell. Inneholder stekepanne, kjele og kaffekjele.
Ekstra kjele-169Kjekt med to kjeler! En til suppe og en til potetmos! Å bruke kaffekjelen til fiskesuppe er dårlig stemning
FjelldukHelsport Nordmarka383Vi hadde en hver og det var genialt! Kjapp å dra over seg og bruke som poncho hvis det er møkkavær og man skal spise lunch. Eller man kan koble sammen to stk og bruke som en slags gapahuk. Nederst i posten her ser dere eksempel på bruk:)
KrakkAsaklitt turkrakk764Et must, rett og slett! Mulig man kan finne en lettere variant, men denne til 59,- (!) spenn på Clas Ohlson var lettere enn XXL sin tilsvarende modell.
StaverAsaklitt vandrestaverAnbefaler på det sterkeste å ta med staver. Det gir avlastning for beina, samt at det gjør det lettere å holde balansen i terreng med tung sekk. Også stor fordel hvis man skal krysse elver o.l. Clas Ohlson sine staver til 169,- kr holdt i massevis.
Hodelykt, SjurSkal man gå i terreng etter det har blitt mørkt, er man helt avhengig av en god hodelykt. Denne modellen fungerte bra, og vi fant stort sett fram! Vi burde nok hatt en sånn hver.
Hodelykt, StianPetzl Tikka 280Vi hadde ikke klart å gå i mørket med denne alene, men den fungerte greit som et supplement.
KnivHelle133
ØksFiskars X5 Turøks535Liten og kjekk øks. Har man planer om å lage bål innimellom kan det være veldig greit å ha med. Hvis ikke, ville jeg vurdert å droppe øks.
SagFiskars SW73115Samme her. Bortsett fra at denne saga veier ingen ting, så det skader ikke å ha med!
Samekniv
LeathermanWave346Man får alltid brukt for leatherman!
GPSGarmin 62S226Denne brukte vi mest for å legge opp neste dags rute, mtp. hvor kuppert terrenget var og hvor langt vi ville være i stand til å gå. Den ble også brukt noen ganger i mørket, hvis vi var helt lost. Det kan også være spennende å følge med på eksakt hvor langt man har gått, og hvor langt det er igjen, men det krever jo at GPS-en står på hele tiden, som igjen krever en del batterier, så det var ikke mulig hele tiden. Vi hadde nok klart oss uten GPS, men da måtte vi vært mer forsiktige mtp. å gå i mørket, og vi hadde sikkert brukt noen dager ekstra på det.
KameraCanon S90 og Canon S80220 /
Bein til kameraTripod RM-9060149 på Clas Ohlson. Uunnværlig hvis begge skal være med på bildet! Og det er jo koselig:)
iPadBle brukt til å oppdatere denne sida, og sjekke litt internett-ting når vi hadde dekning. Veier veldig lite og funka bra!
SolcelleladerKunne lade USB ting som mobil og iPad, samt en batteripakke på 4x AA eller AAA, til GPS og hodelykt. Kan bare henge på sekken mens man går. Veldig kjekt!
USB-laderVi kom jo over strøm noen steder og da fikk vi lada opp mobil, iPad og batteripakka med AA/AAA, som gikk en del kjappere enn solcellepanelet.
HåndkleSea-to-summit Drylite112Stort håndkle som blir bittelite når man pakker sammen, og veier lite. Veldig kjekt!
FørstehjelpLifesystems Pocket First AidLiten mappe som inneholder det man trenger.
Fiskestang2 stk. gamle teleskopstenger
CamelbackVi hadde med hver vår camelback på 2 og 3 liter. Veldig kjekt når man er ute og går så slipper man å styre med flaske. Pluss at det er plass til masse vann, så veldig kjekt hvis man måtte gå litt fra campen for å hente vann.

Diverse

Annet småtteri vi hadde med som viste seg å være nyttig/nødvendig var:

 • Spiseskje, bolle og snyltekopp. Man trenger ikke mer enn det!
 • Flere fystikkesker i vanntett pose, pluss noen lightere i backup
 • Sportsteip (Viktig!)
 • Strips. Veldig kjekt til å feste fjelldukene til stavene for å lage gapahuk
 • Gaffateip. Kan brukes til alt
 • Tau. 5 meter, til å binde opp gapahuk/telt, lage tørkesnor osv.
 • Termometer
 • Ekstra vannflaske hvis man ikke gidder å styre med camelback
 • Lappesett til liggeunderlag. Viktig! (Vi fikk heldigvis ikke brukt for det)
 • Vanntett pose til elektronikk
 • Nål (til vannblemmer) og tråd
 • Sunlight såpestykke og svamp. Funker til kroppsvask, oppvask og klesvask
 • Voltarolsalve mot betennelse og støttestrømpe til kne

 2 svar til Utstyr

 1. Einar sier:

  Hei! Flott blogg. Jeg skal selv gå denne turen neste år rundt vår-sommertidene, og lurte på om dere hadde noen råd til det med utstyr og pakking. Også, brukte dere samme utstyr på del 2? Og hva kan dere si om det å pakke mat, og hvilke mat man bør pakke. Hvor mye pakket dere for eksempel med dere? Brukte dere depoter, og isåfall hvor lang tid gikk det mellom oppfylling av mat?

 2. Vurderer alenetur. Blir 68 år. Ryggsekk på 30 – 35 kg synes noe i overkant for min rygg? Kan det løses med mindre utstyr i sekken? Hva ville du prioritert fjernet? Hva med flere depoter? Hvor mange mil gikk dere på vei/asfalt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Skriv inn koden over for å vise at du er et menneske:

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>