Snåsa

Da har vi ankommet Snåsa, som vil si at vi er ferdig med første etappe etter Trondheim! Vi har brukt noen dager mer enn beregnet, siden vi valgte å gå over fjellene fra Meråker, for å slippe unna mest mulig vei. Her kommer en liten oppsummering:

Dag 45

Da var vi endelig klare til å fortsette nordover. Det er sol og fint vær, og vi kommer oss av gårde fra Nardo rundt kl 12.

IMG_0234

Vi starter med å gå opp til Moholt og sier hadet til noen venner som bor der. Første stopp for matforsyninger er i Snåsa og vi har regnet med å bruke ca 9 dager. Vi har lite lyst til å gå opp langs E6 så vi velger et lenger alternativ der vi først går østover til Meråker for deretter å gå noen turiststier nordover derfra. Planen er å gå til Sonvannet og gå over fjellet til Meråker og deretter nordover langs svenskegrensa. På denne første dagen går vi derfor opp langs Jonsvannet og og tar av en vei ved enden av vannet. Vi kjenner at det er uvant å bære sekk men vi klarer å komme oss ca 2.5 mil før vi slår oss ned på en fin plass ved en elv ca 5 km sør for Hommelvik. Først etter vi hadde slått opp teltet så vi treet som hang over teltet som vist på bildet under.

IMG_0236

Tidenes mest urutte plassering. Men treet hadde kilt seg fast i et annet tre så det var ingen fare. Brede, en kamerat av oss som bor i Trondheim, kommer syklende med litt snacks og et par kalde og sitter med oss litt utover kvelden før han sykler hjem. En kos start på turen nordover.

IMG_0274

Dag 46

Dagen starter med å gå langs vei. Som da vi startet forrige gang er det mye vannblemmer, ømme hofter og skuldre, så det blir ikke det høyeste tempoet. Vi tenker å følge veien til Elvran og deretter gå over fjellet ned til E14 for å følge veien inn til Meråker. Når vi kommer opp i skogen ved Elvran ser vi at de har sperret av hele fjellet pga militærøvelse med skarpskudd. Siden vi er lite gira på å bli skutt går vi litt ned igjen og slår opp telt på toppen av en slalombakke, hvor det er en gapahuk med bålplass vi kan sitte i for å lage mat.

IMG_0276

Dag 47

Når vi våkner opp hører vi at det er full krig i fjellet og vi er glade for at vi snudde. Turen går ned til Elvran igjen og vi tenker at vi må prøve å komme oss til parkeringsplassen ved Sonvannet som ligger ca 2 mil østover. Været er fortsatt sommer og vi koser oss. Etter lunsj prøver vi på en av våre klassiske forsøk på å gå utenfor sti for å spare noen km. Nok en gang ender dette med fiasko og vi ender opp med å tape bortimot 2 timer på rote rundt i skogen. Vi kommer til slutt ned på en grusvei som går opp til parkeligsplassen ved Sonvannet men pga mye forsinkelser kommer vi ikke frem før kl 22. Vi får i oss litt mat før vi hopper i posen

Dag 48

Denne dagen er det dårlig vær. Det har blitt kaldere og det regner uavbrutt hele dagen. Vi går langs sonvannet i myrterreng i ca en mil før vi går over fjellet ned til E14 noen km unna Meråker sentrum. Over fjellet er det nærmest snøstorm, og fjelleskoene våre er klissvåte etter all myrvandringen så det var småkaldt å gå. I tillegg begynner det å bli sent så vi går nærmest uten pauser for å slippe å gå i mørket. Vi kommer oss omsider ned og slår opp telt på første og beste plass.

IMG_0256 IMG_0270

Dag 49

Når vi våkner regner det fremdeles og vi sliter litt med å komme oss ut av posen. Plutselig dukker solen opp og det blir badstu i teltet. Vi kjapper oss ut av teltet for å pakke sammen, men 10 sekunder senere blir det snøstorm og det sludder sidelengs. Vi har ikke noe annet valg enn å hive ting inn i teltet igjen å pakke sammen der inne. Typisk trøndelagsvær.. Etter en litt småslitsom start tenker vi å ta en rolig dag og undersøker overnattingsmulighetene i Meråker. Vi får leid et stabbur (Meråker Vestre) for 300 kr per person som viste seg å inneholde alt av fasiliteter. Vi får tørket alt av utstyr og slapper godt av den kvelden.

IMG_0240

Vi får snakket en del med utleieren og han tipser oss om at det er masse snø de turiststiene vi har tenkt til å gå, og at vi er nødt til å ha enten ski eller truger. Vi er lite gira på å gå tilbake til Trondheim for så å gå E6 så vi finner ut at vi må skaffe oss truger. Vi undersøker sportsbutikken i Meråker, men de har dessverre ikke dette. Heldigvis for oss skulle vi få besøk av noen venner på den første DNT-hytta nord for Meråker (Ferslia) og opp dit går det bilvei, så vi får de til å kjøpe to par truger i trondheim og ta med de til oss.

Dag 50

Denne dagen skal vi bare følge bilveien fra Meråker og opp til Ferslia (ca 2 mil). Vi kommer oss sent i gang men klarer å holde et bra tempo og kommer frem i 20 tiden. Vi trodde vi skulle få besøk av Petter og Brede, men Petter hadde blitt syk og måtte holde seg hjemme. I stedet fikk vi en overraskelse ved at Siv og Stine hadde blitt med Brede, og vi koste oss utover kvelden. Stine og Siv overnattet til dagen etter og dro deretter tilbake til Trondheim. Brede skulle bli med oss noen dager da han hadde fri på torsdagen og fredagen.

IMG_0278

Dag 51

Dette ble en lang dag. Vi skulle gå en rute fra Ferslia til Innstua som er merket som en 8 timers tur. Vi går derimot en del saktere enn dette da vi må av og på med truger etterhvert som det kommer områder med veldig rå snø. Brede har ski men også han må gå mye omveier for å holde seg på snøen. Positivt er det at trugene fungerer bra og er rimelig behagelige å gå i (Typen er Tubbs Journey).

IMG_0254

 

Vi tråkler oss avgårde og kommer etterhvert opp i høyden med mye bedre snø. Her kan vi til og med gå uten truger. Til slutt kommer vi til et skogholt der det går mye opp og ned og frem og tilbake før vi omsider kommer oss ned på veien en km unna hytta. Vi går siste biten langs veien og er rimelig utslitte alle mann etter å ha gått i ca 12 timer. I og med at vi kom oss litt sent i gang er klokka nå 01. Vi gleder oss til å komme oss inn i en hytte, fyre i peisen og tørke litt sko. Når vi kommer frem oppdager vi til vår fortvilelse at Innstua ikke lenger er noen DNT-hytte. Innstua er der, men låsen er byttet ut og det ser mer ut som en privat hytte gjennom viduet. Vi innser at vi sannsylingvis må slå opp telt, noen som frister lite da vi er relativt våte og kalde, og fordi tre personer i teltet vårt ville blitt meget koselig. Så kommer Stian på at vi kan bruke ipaden til å google Innstua, og vi får da bekreftet at den er nedlagt. Derimot leser vi også at det finnes en alternativ DNT-hytte som ikke står på kartene våre, som befinner seg ca 4 km unna (Bellingstua). Det var liten tvil om hva som fristet mest av å skvise oss inn i teltet fremfor å gå 4 km til. Vi kjører på og kommer frem i 02 tiden, 13 timer etter vi startet fra Ferslia. Vi får fyrt opp i ovnen, hengt opp klær og sko til tørk og blir sittende som noen zombier foran ovnen med litt Balder i koppen som Brede hadde med seg. Det tok ikke lang til før vi ble døsige. Det var godt å legge seg den kvelden..

IMG_0275

Dag 52

Det ble en lang dag i går, og med en betennelse i akillesen og ett vondt kne valgte vi å ta en hviledag. Dagen gikk stort sett med til restituering, men siden det hadde kommet 15 cm nysnø måtte vi selvsagt lage snømann! På kvelden slappet vi av med fjellquiz, noe vi var ekstremt dårlig på. Bortsett fra Brede som kunne alt.

Dag 53

I dag gikk vi fra Bellingstua til Bringsåsen som er merket som en 6 timerstur. På truger har vi derimot kommet frem til at vi bruker ca 50% mer tid, dvs at dette ble en 9 timers tur. Dagen var preget av meget skiftende vær og det skiftet mellom sol, regn, snø og hagl hele dagen. Vi spiste lunsj før vi skulle over fjellpartiet, men siden det snødde relativt mye valgte vi å lage en slags gapahuk av fjelldukene våre. Det ble god stemning. Vi kom frem til hytta før det ble mørkt. Siden dette var siste kvelden til Brede, fyrte vi opp med stekepanne-vafler på kvelden!

IMG_0265

Dag 54

Siden ruta fra Trondheim innom Meråker og så nordover var en del lenger enn det vi først hadde beregnet måtte vi nå være litt mer sparsommelig med maten vår. Vi fikk kjøpt en real turmat fra Brede, og i tillegg lagde vi havregrøt til frokost av en åpnet pakke havregryn vi fant på hytta, som gikk ut på dato i 2011. Aldri smakt en så god havregrøt… Brede dro i 13 tiden og vi kom oss avgårde ikke lenge etter. Turen i dag gikk til Skjækerdalshytta. De første kilometerene var tunge da vi stabbet i skikkelig rå snø, og tråkket igjennom selv med truger. Men da vi kom litt opp i høyden ble det hardere. Denne dagen var helt fantastisk fin med solskinn hele dagen. Denne turen var merket som en 5 timers tur men vi brukte ca 7,5 timer.

IMG_0245

Dag 55

I dag skulle vi gå den siste fjelletappen før Snåsa, dvs fra Skjækerdalshytta rundt Stortjønnfjellet og ned mot Mokk. Også denne dagen var meget fin med solskinn hele dagen. Vi slo opp teltet ved et sommerhotell ved Lustadvatnet.

IMG_0231

Dag 56

Nå er det to dagsetapper igjen på vei (54 mil) før vi er i Snåsa. Etter å ha gått flere dager med truger har vi gleda oss til å kunne ta på joggeskoa og traske på grusvei. Skuffelsen var stor da det viste seg at veien vi har valgt til Snåsa ikke har vært måkt i vinter… Dvs at det var 1 meter rå snø på veien. Så da var det på igjen med trugene. Vi gikk i nesten 12 timer denne dagen fram til vi var dritt lei, og slo opp telt ved ei elv i Roktdalen.

IMG_0259

Dag 57

På igjen med truger. Vi har ca én mil igjen av denne gudsforlatte, umåkte Roktdalen før vi kommer på asfaltert vei, 2 mil unna Snåsa sentrum. Det går heldigvis ganske kjapt framover denne dagen og vi ankommer Snåsa hotell i 10 tiden på kvelden.

Dag 58

Vi fant ut at vi trenger en hviledag etter en del lange dager med truger. Så vi blir her på campinghytta på Snåsa hotell i dag, så vi får henta matforsyninger på posten og vaska og tørka litt klær også.

IMG_0247